NO-SCRIPTS
----------
* NL : met deze scripts wordt het panoramisch beeld bovenaan het scherm veranderd, zodat bij elk item een passende foto kan getoond worden (beweeg over dit beeld om de inhoud op te vragen) * ...
Vorige Vorige Aanverwante info
  PERSBERICHT : 01-09-08

Nieuwe bibliotheek van Genk opent haar deuren.

Decor

Genk – 1 september 2008 - Vandaag, amper twee jaar na de eerste steenlegging op 12 september 2006, opent de nieuwe Bibliotheek van Genk, drie keer zo groot als voorheen, haar deuren op het nieuwe Genkse Stadsplein.
Een prachtig staaltje hedendaagse architectuur biedt met haar drie verdiepingen een zee van ruimte aan de boekenlezer en de muziekliefhebber.
Maar ook wie rustig iets wil opzoeken, even surfen op het internet of genieten van een lekkere koffie moet beslist de Genkse bib eens bezoeken.
Historiek

Het gemeentebestuur van Genk richtte op 4 juli 1917 de gemeentelijke boekerij op, als eerste bibliotheek in de regio! Sedertdien heeft de bibliotheek van Genk heel wat omzwervingen meegemaakt. Van één muur langs de trouwzaal van het oude gemeentehuis, naar de zolder van een hotel tijdens de tweede wereldoorlog, van een lokaaltje in het oude politiebureau tot de keuken van een appartement op de Dieplaan tot de verhuis naar de locatie in het stadhuis.
Nu staan we weer voor een grote uitdaging. Een nieuwe bibliotheek, eindelijk een volledig eigen en nieuwe plek! 3 keer zo groot als de bibliotheek in het stadhuis. Nieuwe technologieën, een steeds toenemend aanbod, een voortdurend wijzigende vraag, leners die steeds veeleisender worden (terecht!) en een overaanbod aan vrijetijdsbesteding, daar moeten we rekening mee houden! De Genkse bibliotheekmedewerkers zijn zich hier allemaal van bewust, van boekverzorger tot bibliothecaris. We kijken vol vertrouwen uit naar de toekomst en nemen enthousiast de uitdaging aan.

Het leven van A tot Z in drie verdiepingen

De nieuwe bibliotheek is niet alleen een verzamelplaats van materialen, maar in de eerste plaats een plek waar het aangenaam vertoeven is. Een bezoekersvriendelijke ontspannings- en informatieruimte.
Een glazen huis, 6000m² groot, over drie verdiepingen waar de dienstverlening aan het publiek prioriteit is.

Op het gelijkvloers staat het Atrium centraal. Hier kan je ongestoord dag- en weekbladen doorbladeren. Verder op de gelijkvloerse verdieping onder andere een Vertelheater, boeken en materialen voor de allerkleinsten en kinderen tot 12 jaar, informatieve boeken die jonge ouders kunnen interesseren en reisgidsen. Ook kan je van hieruit een bezoek brengen aan de nieuwe Uit in Genk. De plaats waar je alle informatie krijgt over vrijetijdsbesteding in Genk, een nieuw geïntegreerd cultureel en toeristisch informatiepunt.

Op de eerste verdieping vind je naast de romans ook informatieve werken voor jongeren en volwassenen. Verder liggen hier de speelfilms op dvd, strips voor volwassenen en vreemdtalige boeken. In de Stille Ruimte vind je allerhande naslagwerken en kan je rustig studeren of lezen. In Het Portaal kan je terecht om te surfen op het internet. Om organisatorische redenen konden de pc’s echter nog niet gebruiksklaar gemaakt worden voor 1 september. Dit is voorzien voor later deze maand.
De tweede verdieping zal de muziekliefhebbers kunnen bekoren met duizenden muziektitels, partituren en songbooks . In De Box, een aparte ruimte, kan je even bekomen van de drukte. Bij gelegenheid kan je er een workshop of lezing bijwonen.
Verder op de tweede verdieping is de Heemkring ‘Heidebloemke’ gevestigd, waardoor een schat van Genks erfgoed ontsloten wordt voor alle bezoekers.

De kantoren voor het personeel van de bibliotheek zijn terug te vinden op de bovenste verdieping.

Automatisering

De bibliotheek past haar service aan aan de veranderende wensen van de klant; veel aandacht gaat naar nieuwe media en verder doorgedreven automatisering.

Bezoekers kunnen aan vijf uitleenterminals zelf hun boeken of cd’s uitlenen. Twee doe-het-zelf inleverschuiven zorgen ervoor dat alle teruggebrachte materialen geregistreerd en gesorteerd worden. Op dit moment zijn er meer dan 68 000 materialen uitgeleend, dus het kan in september wel even spannend worden !
Daarom geeft de bibliotheek iedere lener nog tot 1 oktober de tijd om hun materialen terug te brengen.
Vanaf oktober zal de nachtkluis operationeel zijn. Dan kan je ook buiten de openingsuren van de bibliotheek je materialen inleveren.
De bibliotheek opent in september zonder al te veel toeters en bellen. Niet nodig, want de bezoeker zal ongetwijfeld ogen te kort komen. September wordt een maand van try-outs, zowel voor de bezoekers als voor de medewerkers.
Toeters en bellen worden boven gehaald van 10 tot 18 oktober. Dan is de ‘officiële’ opening en organiseert de bibliotheek een feestweek met tientallen gratis activiteiten voor jong en oud. Tegen die tijd zullen ook alle losse eindjes, eigen aan een groot project als dit, aan elkaar geknoopt zijn.

Design in de Bibliotheek

Het zitmeubilair in de bib is bijna uitsluitend van Belgische en voornamelijk van Limburgse makelij. Je kan comfortabel plaatsnemen op o.m.:

- Indera Sintese zetels van Wim Segers (Limburger)
- Curaçao zetels (fuchsia) van Fabiaan Van Severen)
- Bass fauteuils van Roel Vandebeek (Limburger, voormalig student aan de Genkse Media en Design Academie)
- Fab zetels van Fabiaan Van Severen
- Stoelen van Maarten Van Severen


Nieuw

Een nieuw gebouw vraagt ook om nieuwe wetten. Er werd een nieuw huishoudelijk reglement uitgeschreven. Belangrijkste wijziging is wel dat lidmaatschap gratis is voor iedereen tot 26 jaar.
Het nieuwe reglement staat in een mooie onthaalbrochure. De illustraties die gebruikt werden zijn van de hand van Frank Daenen en werden speciaal ontworpen voor de Bibliotheek van Genk.

Korte biografie Frank Daenen

Frank Daenen uit Meeuwen-Gruitrode studeerde in 1999 af aan de KHLim als grafisch vormgever. Meteen ging hij aan de slag als webdesigner in verschillende reclamebureaus, zijn vrije tijd spendeerde hij volledig aan het illustreren van kinderboeken. Sinds 2007 is hij fulltime illustrator van kinderboeken voor uitgeverij Clavis. Hij werkte onder andere samen met Genkenaar Guy Daniëls.

Frank Daenen over deze opdracht

“Het was alvast een inspirerend onderwerp: de bibliotheek van A tot Z zonder enige beperking. Ik kon me helemaal laten gaan en een illustratie met veel detail maken. En dat is wat ik het liefste doe.
De illustratie stelt het leven rond de nieuwe bibliotheek voor. De bibliotheek in al z'n facetten: ontmoetingsruimte voor jong en oud, boeken, digitale informatie, ontspanning, terrasje doen, muziek luisteren. Ook de plaatsen waar boeken gelezen worden komen aan bod: in het park, onderweg, op de fiets, aan het zwembad, in een bootje.
Ik heb er enorm van genoten om de illustratie te maken. Het was leuk om erover na te denken hoe één illustratie verschillende illustraties kan bevatten. Als ik het resultaat van het drukwerk waar de illustratie in verwerkt is zie ben ik best wel fier. Alles komt mooi tot z'n recht. Ik ben een tevreden illustrator. Ik hoop dat de bibliotheekbezoeker er evenveel van zal genieten als ik. “


Contact


Viviane Dirckx (publiekswerking bibliotheek): 0486 336 879
Geertje Descheemaeker (bibliothecaris): 0476 69 90 53
Beleidsverantwoordelijke: schepen Vera Withofs


Decor
 
Meer info ?
communicatie@genk.be
Dienst Communicatie - Stadsplein 1 - 3600 Genk
Tel. 089 65 36 60

Copyright © 2014, Stad GENK
Aanverwante info Aanverwante info
Afdrukken Afdrukken